Zorgverzekering 2019: restitutie of natura?

Naar verwachting stappen dit jaar veel mensen over naar een andere zorgverzekering. Overweegt u dit ook? Let dan niet alleen op de hoogte van de premie, maar ook op de keuzevrijheid.

Dokter wijst naar ruggenwervel
Nieuws
Datum: 18-12-2018

De premie van de zorgverzekering gaat volgend jaar omhoog. Gemiddeld met zo’n € 100 per persoon per jaar. Voor veel Nederlanders is dat de reden om serieus te onderzoeken of ze moeten overstappen. Hoewel er ook enkele combinatieverzekeringen bestaan, heeft u grofweg de keuze uit twee verzekeringsvormen voor de zorg: restitutie of natura.

Volledige vrijheid

Ondanks dat alle basisverzekeringen in principe dezelfde zorg vergoeden, kunnen er flinke verschillen in premie zijn. De zogenoemde restitutieverzekering is meestal de duurste. Met deze verzekering kunt u namelijk ook terecht bij zorgverleners die geen contract hebben met uw verzekeraar.

U hebt dus volledige vrijheid bij de keuze van uw zorgverleners. De restitutieverzekering vergoedt alle behandelingen voor 100% van de marktconforme prijs. U moet de rekening soms wel voorschieten.

Vergelijken loont

Anno 2018 hebben de meeste zorgverzekeraars contracten gesloten met steeds meer zorgverleners. Daardoor bieden veel naturaverzekeringen (bijna) dezelfde vrijheid als een restitutieverzekering. Maar let op: een naturaverzekering hoeft niet voordeliger te zijn dan een restitutiepolis. Vergelijken loont dus!

Naturaverzekeringen die weinig keuze bieden en een lage premie bieden, worden ook wel budgetverzekeringen genoemd. Als u zo’n polis afsluit, moet u voor bepaalde behandelingen vaak verder reizen om alle kosten vergoed te krijgen. Ook dat is een overweging bij de keuze van uw nieuwe zorgpolis.

Overstappen is simpel

Heeft u een andere zorgverzekering uitgekozen? Dan is overstappen eenvoudig. Zorgverzekeraars hebben hiervoor namelijk onderling afspraken gemaakt.Als u een nieuwe zorgverzekering afsluit bij een andere zorgverzekeraar, wordt dit meteen doorgegeven. Uw polis wordt automatisch opgezegd, u hoeft dus zelf niets te doen.

Meer informatie

Heeft u een vraag over uw lopende zorgverzekering, wilt u meer informatie of heeft u advies nodig over uw zorgverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.